

AGENDA BOARD OF LIVESTOCK MEETING

December 6, 2017

MT Department of Livestock Board Room #319 301 N. Roberts - Helena, MT

Agenda items may vary as much as one hour earlier or later. Items may be added or deleted up to 48 hours prior to the meeting. Look for changes at www.liv.mt.gov.

8:00 AM CALL TO ORDER

Duration

BOARD ADMINISTRATIVE CONSENT ITEMS:

10 minutes

- Approval of Past Meeting Minutes
 - o October 24, 2017
- Bureau Reports
 - o Milk and Egg Bureau
 - o Milk Control Bureau
 - Meat and Poultry Bureau
- Animal Health Division
 - USAHA Annual Meeting
 - Request to Hire Bison Program Asst. Mgr
 - VDL Out-of-State Travel Request

8:10 AM OLD BUSINESS:

60 minutes

- Personnel Committee Update
 - Deputy Executive Officer Position
- Legislative Audit Update
 - Lab Performance Update
 - o Brucellosis Performance Update
- Brand Conflict Policy Research Update
- Meat & Poultry Inspection Process Improvement Committee Report

9:10 AM **NEW BUSINESS**

30 minutes

Overall DOL Appeal Rule

9:40 AM LEGAL COUNSEL UPDATE

30 minutes

 Legal Update from DOL Legal Counsel, Rob Stutz (May require Executive Session)

10:10 AM	RECESS	15 Minutes
10:25 AM	CENTRALIZED SERVICES DIVISION REPORTS	
10:25 AM	 Livestock Loss Board Report on Livestock Loss Claims Explain Process for Submitting a Loss Claim Mountain-Lion-Caused Loss 	10 minutes
10:35 AM	Predator Control	10 minutes
10:45 AM	Fiscal Bureau • General Updates • November 2017 – June 2018 Expenditure Projections • October 31, 2017 Budget Status Reports • Year-to-Date as of October 31, 2017 Revenue Comparison	60 minutes
11:45 AM	LUNCH	60 minutes
12:45 PM	ANIMAL HEALTH & FOOD SAFETY DIVISION REPORTS	
12:45 PM	 Animal Health Bureau Request to Initiate Rule Change Process for ARM 32.2.401 Update on Preparation for 3-Day Functional FMD Exercise 	60 minutes
1:45 PM	 Veterinary Diagnostic Laboratory Fee Update (Clinical Pathology & Supplies) Chronic Wasting Disease Update 	30 minutes
2:15 PM	RECESS	15 minutes

2:30 PM	BRANDS ENFORCEMENT DIVISION REPORTS	
2:30 PM	Brands Policy and Procedures	60 minutes
3:30 PM	Comments from the Public on Non-Agenda Items/Comments from Producer Organizations	60 minutes
4:30 PM	Set Date for Next Board Meeting	15 Minutes
4:45 PM	Adjourn	15 minutes